Białe, różowe i czerwone. Wytrawne, półsłodkie i słodkie. 97 lokalnych win z 16 winnic Małopolskiego Przełomu Wisły można spróbować i nabyć podczas Kazimierskiego Winobrania.
Jeszcze dobrze nie przebrzmiały echa I Kazimierskiego Festiwalu Wina, a już znowu możemy cieszyć się najlepszymi winami z okolicznych winnic. Na Małym Rynku trwa właśnie Kazimierskie Winobranie. Winnice z okolic Kazimierza wystawiają swoje wina. We wszystkich kolorach: białe, różowe i czerwone. Nie tylko wytrawne, ale także półsłodkie i słodkie. Choć, panuje przekonanie, że najlepiej u nas udają się wina białe. Potwierdza to Sławomir Miłosz z Winnicy Miłoszówka. Jego białe wytrawne wino Lindo zdobyło Nagrodę Złotego Koguta na tegorocznym I Kazimierskim Festiwalu Wina.
Wytrawne i nie tylko
-Jednak nie tylko udają się tutaj wina wytrawne. To jest kwestia, kiedy zbieramy i ile cukru chcemy mieć w winie. Jesteśmy w stanie zrobić dobre słodkie wina. Owoce zbieramy wtedy zdecydowanie później. Możemy uzyskać słodkie wino, które będzie miało bardzo wysoki cukier nawet na poziomie 40 gram na litrze – mówi Miłosz. Ale Miłoszówka specjalizuje się jednak w winach wytrawnych. Białych i czerwonych.
-Lessowe gleby, na których rosną winorośla, nadają winom mineralny aromat i smak, zdecydowanie wyczuwalne w białych winach. Południowo-zachodnie nasłonecznienie stoku powoduje powolne osiąganie ostatecznego poziomu cukru w jagodach winorośli, szczególnie istotne dla czerwonych odmian, które wymagają dłuższego czasu do osiągnięcia poziomu cukru, który w wyniku fermentacji przerabiany jest na alkohol – mówi Miłosz.
Serca trochę i pokory
Stok południowo – zachodni to – jak twierdzi Michał Stateczny właściciel Winnicy Celejów – idealne warunki do uprawy winorośli. Na takim stromym lessowo – wapiennym zboczu usytuowana jest Winnica Celejów. Tu powstają głównie wina białe wytrawne, ale i półsłodkie. Ich nazwy „Wąwozy Czasu” , „Lublin z Dala” nawiązują do regionu. Na etykietach cytaty z Czechowicza. Ciekawe, jak smakuje w winie „Prowincja. Noc”?..
– Żeby urodziło się dobre wino trzeba przede wszystkim cierpliwości, serca trochę i pokory wobec przyrody – mówi Michał Stateczny. – Jesteśmy dumni z różowego wina Cabernet Cortis. Nietypowe to trochę, bo raczej mało osób produkuje róż z tej odmiany. Nasze wina uzyskały już parę nagród. Między innymi Johanniter, który na Święcie Wina w Janowcu dostał wyróżnienie specjalne. Dumni jesteśmy też z tego, że klienci do nas wracają.
Winifera z Kazimierza
Wina w winnicach Małopolskiego Wisły wytwarzane są z winifery, czyli winorośli właściwej.
-My mamy tylko i wyłącznie winifery – mówi Grzegorz Dymek z Winnicy Dymek. – One dojrzewają. Nie mamy problemów z cukrem. W całym sezonie wegetacyjnym one są w stanie dojrzeć i fizjologicznie, i pod względem parametrów. W procesie winifikacji gron skutkuje to tym, że wino jest aromatyczne, ma konkretny smak, można się spodziewać dobrego dojrzewania butelki w następnych latach.
I można się spodziewać uznania znawców. Tak stało się w przypadku wytrawnego czerwonego wina Karmano z odmiany Zweigelt z rocznika 2021. W tegorocznym konkursie WinoPL organizowanym w Poznaniu, zdobyło ono srebrny medal kategorii: wino czerwone, wytrawne – vinifera.
-To pierwsza czerwień w historii naszej winiarni – mówi Dymek. – To również pokazuje, że Zweigelt lubi nasze rodzinne lubelskie górki!
Podczas Kazimierskiego Winobrania, które potrwa jeszcze do godziny 19:00, możemy skosztować win z 16 lokalnych winnic. Ci, którym nie uda się być w Kazimierzu w ten weekend, mają jeszcze szansę. Zamek w Janowcu – oddział Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym 10 września zaprasza na II Białe Czerwone Winobranie.
II Białe Czerwone Winobranie
W programie:
-Winobranie na zabytkowej Winnicy pod Zamkiem ze specjalnym udziałem Owiec na Wypasie, które dbają o zamkowe zbocza, tworząc jednocześnie niezapomniany widok i atmosferę.
-Zbiory winogron i zabytkowych sadzonek – udział bezpłatny dla wszystkich chętnych.
-Pokaz tłoczenia moszczu winnego w beczce drewnianej zgodnie ze starą, autentyczną technologią.
-Oprowadzanie po zabytkowej Winnicy pod Zamkiem (udział bezpłatny) O winnicy opowie prof. Wojciech Włodarczyk – autor książki „Wino znad Wisły”, właściciel winnicy „Pańska Góra”, wykładowca ASP w Warszawie, oraz Adam Stręczywilk z Fundacji Polskie Wino.
-Degustacja regionalnych dań, gotowanie na ogniu oraz degustacja win – kulinarna podróż przez smaki janowca z Fundacją JanOwca oraz Restauracją „Czarna Dama”.
-Pokaz otwierania 30 kg sera pleśniowego z możliwością degustacji oraz parowania z winem
-Oprowadzanie po zabytkowej Winnicy pod Zamkiem
-Wystawa dawnych zdjęć Winnicy pod Zamkiem na zamkowych krużgankach
-Wystawa obrazów w Galerii w Bramie oraz wykład Piotra Czapki, znanego hrubieszowskiego malarza
-Akordeon & wino – muzyka na żywo. Na scenie wystąpią: Miłosz Bachonko – młody wirtuoz akordeonu oraz zwycięzca ostatniej edycji programu „Mam Talent” oraz Tercet Piotra Kopietza
II Białe Czerwone Winobranie na Zamku w Janowcu 10 września w godzinach 10:00 – 18:00.
Czytaj także:
Winobranie za nami>>>
Koguty za najlepsze wina>>>