Muzeum Koguta i Tradycji Kulinarnych

W Kazimierzu powstaje nowe muzeum – Muzeum Koguta i Tradycji Kulinarnych. Otwarcie już w środę 11 sierpnia.

Któż z miłośników Kazimierza nie zna słynnego koguta z maślanego ciasta? Ten symbol Miasteczka legenda wiąże z rozsmakowanym w drobiu diabłem i zakonnikami, którzy wygnali czarta z miasta ratując życie ostatniemu w okolicy kogutowi. Na pamiątkę tego wydarzenia miejscowe piekarnie wypiekają pieczywo w kształcie koguta. W jednej z nich – Piekarni Sarzyński – która wypromowała ten wypiek szeroko poza granicami miasta – utworzono Muzeum Koguta i Tradycji Kulinarnych. To miejsce, gdzie można poznać tradycje piekarnicze Kazimierza Dolnego i historię wypiekania tu kogutów, ale także bogate dziedzictwo kulinarne.

-Poznacie Państwo to wszystko w różnoraki sposób: poprzez obejrzenie przygotowanej wystawy we wnętrzach muzeum, dzięki możliwości uczestnictwa w pokazach wyplatania kogutów, ale także poprzez udział w spotkaniach kulinarnych, prelekcjach, warsztatach prowadzonych przez zaproszonych gości – specjalistów w różnych kulinarnych dziedzinach i znawców specyfiki Kazimierza Dolnego – czytamy na stronie muzeum.

Otwarcie już w najbliższą środę 11 sierpnia o godzinie 14:00.

Czytaj także: Kogut kazimierski doczekał się swojego muzeum

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *