Kto ma owce, ten ma co chce

Tak mawiają górale. Mamy nadzieję, że mając owce Zamek Janowiec także spełni swoje marzenia.

Wypas owiec w Janowcu i okolicach Kazimierza był tradycją. Jeszcze 30-40 lat temu przez ulice Bochotnicy czy Janowca przechodziły potężne stada tych zwierząt. W Janowcu ostatnią hodowlę owiec zlikwidowano 5 lat temu. A dawniej mieszkańcy Kazimierza przeprawiali się do Janowca po baraninę. Kultowe były szaszłyki z baraniny w nieistniejącym barze Serokomla.

W zeszłym roku owce pojawiły się w Janowcu, przy zamku, w wakacje, w tym roku tuż przed weekendem majowym. Na terenie parku zamkowego mieszka obecnie 51 owiec – maciorek i jagniąt. To owce rasy rodzimej – świniarka.

Niezwykły projekt

Pojawienie się owiec w janowieckim parku zamkowym zawdzięczamy pilotażowemu projektowi Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie we współpracy z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym. Hodowla owiec świniarek ma zapobiegać nadmiernemu zarastaniu obszarów cennych przyrodniczo. Owce, jak naturalne kosiarki, mają powstrzymać odrastanie inwazyjnych gatunków roślin. Pozwoli to na odrodzenie się oryginalnej, ciepłolubnej roślinności.

Wypas owiec zostanie z czasem rozszerzony o południową skarpę pod zamkiem. Pozwoli to na odtworzenie tarasów na winnicy zamkowej, sięgającej historią XVI wieku. Owce chodząc po skarpie, pomogą w odtworzeniu tarasów.

Filarami przedsięwzięcia są prof. dr hab. Andrzej Junkuszew  oraz dr inż. Krzysztof Patkowski z Katedry Hodowli Zwierząt i Doradztwa Rolniczego.

Powrót do korzeni

Dzięki usunięciu wysokiej roślinności przywrócone zostaną widoki i rdzenna roślinność, zagłuszona przez drzewa i krzewy „samosiejki”. Wypas owiec na terenie Janowca, to niewątpliwie powrót do dawnych tradycji pasterskich tych terenów.

We wspomnieniach mieszkańców Janowca pozostał widok owiec wychodzących z posesji i łączących się w stado. Owiec idących rano główną ulicą w kierunku pastwisk, a wieczorem wracających tą samą drogą. Owce doskonale znały rytm dnia. Pasterz doglądał tylko stada.

W okresie międzywojennym owce hodował także ostatni prywatny właściciel zamku, Leon Kozłowski.

Pierwsze efekty wypasu oraz plany na kolejne lata zostaną zaprezentowane podczas planowanej na połowę sierpnia konferencji z udziałem naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego, przedstawicieli Muzeum Nadwiślańskiego oraz Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

Liczymy także na wystawę, która zaprezentuje tradycje wypasu owiec w Janowcu i okolicach.

Witaj
Zapisz się na nasz newsletter

Będziesz otrzymywać informacje o ciekawych wydarzeniach

Nie wysyłamy spamu, nie przekazujemy nikomu adresów email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *