„Klasztorne Smaki” to program kulinarno-krajoznawczy TVP1. Szef kuchni rodem ze Śląska, Remigiusz Rączka, podąża szlakiem polskich klasztorów i zdobywa przepisy na pyszności od zgromadzeń zakonnych. Niektóre z receptur przechowywane są w klasztorach przez wieki.
Do tej pory, lubiany kucharz odwiedził, między innymi, klasztor Cystersów w Jędrzejowie, klasztor Zgromadzenia Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej na Świętym Krzyżu, krakowskich Pijarów czy Urszulanki z Rybnika.
W programie królują potrawy polskie, z różnych regionów kraju. Pojawiły się jednak i potrawy kuchni francuskiej, włoskiej, węgierskiej a nawet argentyńskiej. Zakonnicy to nieźli podróżnicy.
W Kazimierzu Dolnym
W najbliższą niedzielę, 18 grudnia 2022, o godzinie 10:10, wyemitowany zostanie odcinek nakręcony w Kazimierzu Dolnym.
Odcinek nie byle jaki, bo jubileuszowy – 50-ty. W tym odcinku Remigiusz Rączka dotarł do klasztoru Franciszkanów (OFM) i Sanktuarium Zwiastowania NMP – Matki Bożej Pani Kazimierskiej. Do miejsca, które nazywane jest Polskim Nazaretem.
Prowadzący program, będzie gotował z o. Franciszkiem, który przez długie lata posługiwał w Norwegii. Panowie przygotują łososia po królewsku. Z o. Bernardem, gwardianem i kustoszem Sanktuarium, Remigiusz Rączka przygotuje kluski z ziołami (czyli pesto po polsku) oraz zupę eucharystyczną. Jak podkreśla ojciec Bernard, potrawy te mogą być ozdobą świątecznego stołu w Wigilię i Boże Narodzenie.
Czytaj także:
Jubileusz 35 – lecia koronacji obrazu Matki Bożej Kazimierskiej >>>
Strona: Klasztoru Franciszkanów (OFM ) w Kazimierzu Dolnym >>>