Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Od grodziska do zamczyska. Tradycje kulinarne Małopolskiego Przełomu Wisły.

18 września @ 10:00 - 19 września @ 17:00

Europejskie Dni Dziedzictwa – smaki dziedzictwa.

Cykl imprez: wystawa, warsztaty, pokazy kulinarne, winobranie – realizowanych w Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym i Oddziale Zamek w Janowcu.

Wydarzenie rozpoczyna się prezentacją wystawy „Sztućce znane i nieznane”, prezentowanej w Muzeum Sztuki Złotniczej w Kazimierzu Dolnym. W ramach wystawy oprowadzanie kuratorskie i wykład na temat staropolskiej zastawy stołowej. W oddziale Zamek w Janowcu będzie miało miejsce winobranie połączone ze spacerem po rewitalizowanej winnicy zamkowej i gawędą na temat tradycji winiarskich. Na dziedzińcu zamkowym prezentowane będą pokazy kulinarne połączone z warsztatami kuchni średniowiecznej (realizowane przez specjalistów archeologii doświadczalnej z oddziału Grodzisko Żmijowiska) oraz pokazy przygotowywania potraw wg receptur kuchni dworskiej, połączone z gawędą na temat smaków i przypraw stosowanych w okresie staropolskim. Przewidziana jest degustacja potraw oraz stoiska z regionalnymi potrawami.

Szczegóły

Start:
18 września @ 10:00
Koniec:
19 września @ 17:00

Organizator

Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym

Miejsce wydarzenia

Janowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *